KCAF: Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek
Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) is een stichting welke objectieve kennis over verzakkende woningen door funderingsproblematiek verzamelt en verspreidt. Het KCAF is een stichting zonder winstoogmerk, opgericht om eigenaren van woningen met funderingsproblemen van informatie te voorzien.
nnnnnnnn
Funderingsloket
nnnnHet KCAF vervult een landelijke loketfunctie voor woningeigenaren die verzakking van hun woning bemerken die (vermoedelijk) met de fundering te maken heeft. Het loket is ook beschikbaar voor klachten over bijvoorbeeld bedrijven die voorkomen op de erkenningslijsten van het KCAF. De vragen en klachten worden vertrouwelijk behandeld.
nnnnnnnnnnnnWat doet het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek?
nnnnVoorkomen is beter (en goedkoper) is dan genezen. Daarom richt het KCAF op verspreiding van bestaande kennis & informatie en doet deze kennis op door onderzoek en innovatie. Wij dragen bij aan het letterlijk in kaart brengen van de de problematiek rondom funderingen door het creëren van inzicht in welke woningen nu en in de toekomst risico lopen op problemen met de funderingen. De doelstelling is hierbij in 3 punten samen te vatten en het betreft de ambitie van het KCAF dit op landelijk niveau tot algemene kennis te verheffen.
nnnn- Preventieve maatregelen; Bij vroegtijdige constatering van funderingsproblemen is het wellicht nog mogelijk om preventieve maatregelen te nemen.
- Anticiperen op kosten; Als een woningeigenaar zich vroeg bewust is van een aankomende kostenpost, dan heeft deze nog de gelegenheid om hier voor te sparen.
- Transparantie op de woningmarkt; Bij aan- en verkoop van een huis is inzichtelijk hebben van een potentieel funderingsprobleem niet alleen essentieel voor de aankopende partij als bescherming van de verkopende partij (verborgen gekregen).
Onafhankelijke informatie
nnnnHet KCAF voorziet in de behoefte aan onafhankelijke informatie over de aanpak van funderingsproblemen. In de eerste plaats door middel van een website, welke regelmatig aangevuld en up-to-date gebracht wordt. Daarnaast wordt maandelijks een nieuwsbrief samengesteld met daarin een samenvatting van alle nieuwe ontwikkelingen. Het KCAF publiceert daarnaast regelmatig informatiebrochures en achtergrondartikelen. Tenslotte organiseert en agendeert het KCAF jaarlijks een landelijk congres voor een ieder die meer wil weten over funderingsproblemen.
nnnnnnnnDe cijfers
nnnn7,7 miljoen woningen in Nederland
nnnn3,8 miljoen woningen zijn gebouwd voor 1970
nnnn1 miljoen (25%) woningen heeft of krijgt funderingsproblematiek
nnnnSchadeherstel raming: van 40 miljard ( 2018) tot 60 miljard ( 2020)
nnnnnnnnOok schade bij funderingen op staal (zand), delfstoffenwinning (Groningen, Limburg) en Klimaatgevolgen (droge zomers 2018, 2019 en 2020)
nnnnnnnn
Projecten, thema’s, innovaties en programma’s
nnnnHet KCAF beoogt haar missie en ambitie te bereiken door een serie van projecten, initiatieven, programma’s en gezamenlijk aanpak.
nnnnMogelijke risicogebieden
nnnnNaar schatting zijn er in Nederland ongeveer 750.000 woningen met een houten paalfundering. Houten paalfunderingen werden vooral gebruikt in de bouwperiode tot 1970. Deze funderingen kunnen kwetsbaar zijn, vooral in minder draagkrachtig bodemgebied. Het gaat dan vooral om veen- en kleigebied. Het is belangrijk om dit te weten, want funderingsproblemen met houten palen kunnen leiden tot zeer kostbare herstelopgaves, die in het algemeen voor rekening van de woningeigenaar komen. Het KCAF ontwikkelde hiervoor de funderingsviewer indicatieve aandachtsgebieden.
nnnnnnnnZie korte intro KCAF
nnnn