Een enorme toename in energielabel aanvragen
In de laatste maanden van 2020 is een enorme run geweest op het aantal aanvragen van het oude energielabel voor huizen. Per 1 januari 2021 geldt een nieuw en veel duurder energielabel.

In november en december zijn er bijna 360.000 energielabels geregistreerd via de website energielabelvoorwoningen.nl. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), dat over de aanvragen gaat. Daarvan is het merendeel, namelijk ruim 250.000, in december geregistreerd. Dat is het tienvoudige van een normale gemiddelde maand van het afgelopen jaar. Bijna 60 procent van de woningen in Nederland heeft nu een energielabel.
Het energielabel is verplicht bij het verkopen, verhuren en opleveren van huizen en appartementen. In 2015 gaf de overheid alle 5 miljoen huiseigenaren in Nederland een voorlopig label. Het definitieve label blijft tien jaar geldig en was aan te vragen op de website van de overheid.
2021
Voor de aanvraag van een definitief label betaalden huiseigenaren voorheen alleen administratiekosten. Vanaf 1 januari dit jaar moet een erkend deskundige langskomen voor een keuring. Dan kost een energielabel voor een eengezinswoning +/- € 190,- voor een appartement +/-€ 100,-.
Gerelateerd
- Denk nog aan uw energielabel!
- Let op uw energielabel!
- Energielabel nu aanvragen voor uw woning scheelt veel geld
- Extra subsidie geld om energie verbruik woningen te verbeteren.
- Subsidie duurzame energie voor particulieren
- Wijziging Regeling Bouwbesluit 2012 inzake bijna energie-neutrale nieuwbouw
